Plămânărica este cunoscută și sub numele de mierea ursului și se consideră cea mai eficientă plantă medicinală care vindecă bolile sistemului respirator. Părțile aeriene ale plămânăricilor sunt bogate în primul rand în vitamina C, conțin și cantități impresionante de substante spanozoide, tanine, mucilagii și alți derivați polifenolici, săruri minerale și acid salicic. Aceste substanțe au efecte diuretice, antialergice, antiinflamatoare, analgezice, cicatrizante, sunt puternic expectorante în crizele de astm bronșic.
Beneficiile asupra organismului uman ale plantei plămânărică:

1. Plămânărica vindecă afecțiunile respiratorii precum laringita, bronșita. Substanțele active din plămânărică au efecte puternic antiinflamatoare, emoliente și expectorante, fapt ce ajută la eliminarea rapidă a secrețiilor bronșice și la calmarea inflamațiilor. Cantitatea ridicată de vitamina C din plantă stimulează și întărește sistemul imunitar, astfel contribuind la regenerarea țesuturilor și a celulelor afectate de boală.
2. Are acțiune deosebită în afecțiunile stomacale datorită efectelor astringente, cicatrizante și emoliente. Ajută la relaxarea mușchilor stomacului, favorizând vindecare rănilor. Tratează diarea neinfecțioasă și ajută la refacerea echilibrului intestinal. Preparatele de plamanarica au efecte cicatrizante si emoliente asupra stomacului.
3. Plămânărica are acțiune diuretică puternică, ajută în eliminarea apei din organism, fiind foarte eficient în curele de slăbit și detoxifiere.
4. Remineralizează și vitaminizază organismului. Este bogat în magneziu, siliciu și vitamina C, care ajută la hrănirea celulelor și combaterea stăriilor de oboseală.
5. Plămânărica este un tonic eficient asupra organismului, oferă putere și vigoare chiar și în sezonul rece.