In cazul in care detii o masina Diesel, trebuie sa stii ca aceste masini sunt prevazute cu sisteme care au rolul de a combate poluarea.

 

Regenerarea, curatarea si anularea DPF-ului

In cazul in care detii o masina Diesel, trebuie sa stii ca aceste masini sunt prevazute cu sisteme care au rolul de a combate poluarea, fie prin intermediul montarii unor filtre de particule sau/si prin intermediul sistemului Adblue. Toate autoturismele Diesel cu norma de poluare de peste EURO4 au in dotare cel putin un filtru de particule. Motoarele Diesel elibereaza in atmosfera dioxid de carbon, dar si alte gaze cu efect cancerigen. Pentru a reduce nivelul de gaze toxice eliminate in atmosfera, marile companii producatoare de autoturisme au inceput sa doteze masinile cu filtre speciale, precum acest filtru de particule, prescurtat DPF (Diesel Particuler Filter).

Ce trebuie sa stim despre filtrul de particule? 

DPF reprezinta un sistem care permite filtrarea gazelor de esapament emise de un motor diesel, al carui principiu de functionare este similar cu cel al unui catalizator intalnit pe motoarele pe benzina. DPF-ul are datoria de a retentiona particulele sub forma de cenusa. In prezent, acest filtru retine pana la 80-85% din noxele motorului diesel. Avand in vedere rolul lor deosebit de important, este esential ca aceste filtre sa ramana permeabile, insa de multe ori ele se infunda cu funingine si cenusa. Acest lucru survine mai ales in cazul in care obisnuim sa conducem subturat. Motoarele prevazute cu filtru de particule este bine sa fi conduse mai turate. Ca alternativa, putem alege ca periodic sa practicam condusul mai sportiv, intrucat o ardere completa survine doar in conditii de temperatura si presiune foarte inalte. Prin urmare, este important ca filtrul de particule sa ramana curat. In articolul de azi vom afla pasii care trebuie parcursi pentru a curata un filtru de particule, nu inainte insa de a afla care este modalitatea de functionare a acestor filtre.

Cele mai frecvente motive care determina infundarea filtrului

In cazul in care filtrul de particule functioneaza corespunzator, masina nu va scoate fum negru, intrucat toate aceste particule vor fi retinute la nivelul filtrului. In cazul in care filtrul s-a umplut cu cenusa si funingine, trebuie intervenit. Atunci cand avem in vedere curatarea filtrului, trebuie sa stim ca exista doua categorii de filtre si anume cele de unica folosinta, care este indicat a fi schimbate dupa parcurgerea 130-160 de mii de km, dar si filtre care sunt prevazute cu functia de regenerare automata. Acest tip de filtru prezinta o rezistenta crescuta in timp, dar si o functie de autocuratire. Acesta este prevazut cu o serie de senzori care masoara diferiti parametri importanti, in conditiile in care autocuratarea survine la un anumit numar de kilometri. Termenul de regenerare a DPF-ului se refera la arderea particulelor depuse la nivelul acestuia. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de faptul ca regenerarea nu este posibila daca s-a depus o cantitate mult prea mare de cenusa. Regenerarea presupune arderea cenusii si a funinginii in filtru si are loc in conditii de temperatura si presiune extrem de ridicata. Procesul de regenerare prin ardere poate fi realizat prin doua metode – prima metoda presupune folosirea unui al cincilea injector localizat pe galeria de evacuare sau prin divizarea injectiei si intarzierea postinjectiei.

Cel de-al cincilea injector este localizat inaintea catalizatorului de oxidare. Procesul de ardere de la nivelul filtrului de particule presupune o temperatura de 600 – 800 grade Celsius.

Cand survine regenerarea DPF-ului

Dupa cum am mentionat anterior, procesul de regenerare debuteaza in momentul in care anumiti senzori masoara parametri care permit o evaluare a gradului de incarcare a filtrului. In conditiile in care incarcarea filtrului este maxima, diferenta de presiune dintre senzori va fi mare. In cazul sistemelor prevazute cu un singur senzor de presiune localizat inaintea filtrului de particule, se va determina presiunea din galeria de evacuare, presiune care va fi mai apoi comparata cu presiunea atmosferica.

Care sunt cele mai importante conditii care trebuie respectate pentru a se initia regenerarea DPF-ului?

In primul rand, temperatura gazelor trebuie sa fie situata la un anumit nivel. In al doilea rand, turatia motorului trebuie sa fie potrivita, capabila sa asigure un debit de gaze care sa intretina arderea. Trebuie mentionat faptul ca regenerarea care are loc la relanti nu va fi completa si va fi mai mult o solutie de urgenta pentru situatia in care a fost atinsa limita de incarcare a filtrului. In cazul in care regenerarea va surveni foarte des, procesul nu va fi complet, ceea ce va determina o crestere a consumului. Cum putem stii daca regenerarea a fost corecta? In cazul in care autoturismul este folosit mai ales la drumuri lungi, regenerarea se produce automat.