UPS-ul ( uninterruptible power suply sau uninterruptible power source) cunoscut ca baterie de rezervă , este un aparat electric care furnizează energie electrică în caz de urgență atunci când sursa principală de curent electric cedează.

Aceste aparate permit oprirea sigură a unui computer și a altor echipamente conectate, iar durata lor de funcționare poate ajunge și la 15 ani sau mai mult depinzând de ce fel de baterie UPS beneficiezi. În special în sistemele complexe, fiecare din cele trei tehnologii pe bază de alimentare neîntreruptibilă are avantajele sale și poate fi necesară pentru configurarea protecției eficiente a energiei. Cele trei tipuri majore de configurații ale acestui sistem sunt Online Double Conversion (Conversia dubla online), Line-Interactive (Linie interactivă) și Offline/ Battery Backup/ Stand-by.

Ca oricare alt echipament, UPS-urile au nevoie de intretinere periodica, parametrizare, monitorizare asigurate de un pachet de service UPS, care sa le asigure performanta dorita la achizitionare.

Defectiunile obisnuite care pot aparea la UPS-uri sunt :

      • nu mai pornesc

      • nu mai incarca bateriile

      • calculatorul nu mai poate fi sustinut de baterii

Pot fi multe motive pentru care UPS-urile nu mai functioneaza in parametri, de obicei o componenta interna se defecteaza.

Un pachet de service UPS poate include : reparatii ale placilor de baza, reparatie scurt-circuit, inlocuire ale bateriilor UPS, reparatie modul de alimentare etc.

Service-ul UPS include si piesele de schimb (exceptie facand bateriile iesite din garantie), linie telefonica pentru asistenta, discounturi la manopera si la piesele de schimb, service UPS de urgenta.